Saturday, 24 August 2013

Nasi Lemak Ikan Gaya Kuala Terengganu

Asslamualaikum, 

Hai! Buat apa di hari minggu ni. Pasti sibuk dengan open house hari raya kan. Ye la, orang KL kan jenis beraya sampai sebulan! 
Okaylah, kita stop sembang pasal open house, hehe kali ni nak berkongsi resipi nasi lemak style terengganu. 

Bukan apa, kat KL ni memang belum jumpa lagi nasi lemak ikan aye ( ikan tongkol) . Kt terengganu, nasi lemak dia lauk ikan. Tak sama macam KL, lauk kerang, sotong, rendang, sardin. Macam2 lagi la KL ni! 

Okay, minggu lepas, saya dan suami bergotong rotong buat nasi lemak. Saya ditugaskan masak sambal dan bahan yang lain, encik suami buat nasi lemak.moh ler kita kongsi resipi!

Bahan bahan untuk nasi lemak: 
1) 1 biji Bawang merang dihiris
2) Sedikit halia dihiris
3) Daun pandan diikat nanti sbg pewangi nasi
4) garam
5) 2 pot santan untuk 3 pot nasi
6) 1 pot air
Cara- cara : 
- Campurkan kesemua bahan. Masak nasi seperti biasa

Bahan untuk sambal ikan aye/ tongkol :
1) 1 ekor ikan tongkol di rebus bersama asam gelugor. Ikan di Potong kecil kecil
- rebus jangan terlalu lama takut ikan hancur
2) bawang kisar
3) cili kering kisar
4) gula
5) garam

Cara cara:

1)  tumiskan bawang dan cili kering
2)  masukkan gula dan garam.
Masak dalam api yang sederhana  supaya sambal dimasak elok. 
3) masukan ikan  ke dalam sambal. Biar sebati.
* siap la...


Bahan bahan lain yang dimakan bersama
1) telur rebus
2) timun
3) Ikan bilis goreng

Okay! Selamat mencuba! 

No comments:

Post a Comment